Hotely, reštaurácie a kuchyne
Pripravujete jedlá alebo pokrmy vo vašej reštaurácii, kaviarni, bufete či jedálni? Skladujete polotovary alebo potraviny?
Zákon o potravinách č. 152/1995, ktorý o skladovaní potravín hovorí, že ak skladujete potraviny alebo zložky na ich výrobu, musíte dodržiavať podmienky určené Nariadením EP č. 852/2004 o hygiene potravín a zároveň musíte:
- zabezpečiť skladovanie len v takých priestoroch a za takých podmienok, aby sa zachovala ich bezpečnosť, kvalita a biologická hodnota potravín a surovín na ich výrobu, čo znamená zabezpečiť čistotu skladovacích priestorov a manipulačného zariadenia a vykonávanie dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie podľa všeobecne záväzných právnych predpisov minimálne však 2x ročne
V žiadnom prípade nie svojpomocne, ale je potrebné mať zabezpečenú oprávnenú osobu na výkon DDD činnosti s platnými osvedčeniami na prácu!!! Čo znamená DDD činnosť ?
- Dezinfekcia, je ničenie choroboplodných zárodkov a mikroorganizmov.
- Deratizácia, je monitorovanie a likvidácia hlodavcov, ako sú potkany a myši, ako aj iné živočíchy, prenášajúce nebezpečné choroboplodné zárodky.
- Dezinsekcia, je monitorovanie a likvidácia článkonožcov (hmyz, roztoče) prenášajúcich nebezpečné choroboplodné zárodky, vykonáva sa mechanicky, termicky a najmä chemicky.
Plán a spôsob vykonávania deratizácie
Deratizácia je komplex opatrení k ničeniu hlodavcov, ktorých prítomnosť v objektoch, v ktorých sa zaobchádza s potravinami, je mimoriadne nebezpečná. V boji proti týmto škodcom sú na prvom mieste preventívne opatrenia, ktorými je nutné zabrániť vnikaniu hlodavcov do objektov. Sú to tieto opatrenia:
- dôkladné komplexné monitorovanie priestorov odchytovými pascami, pravidelná kontrola zo strany deratizačnej firmy
- udržovanie čistoty v objekte a v jeho okolí, včasné odstraňovanie odpadov a ich ukladanie do uzavretých nádob v chránených priestoroch
- udržovanie stavby v dobrom technickom stave, hlavne včasné zasklievanie rozbitých okien, zabezpečenie všetkých vetracích otvorov vrátane vzduchotechniky sieťami proti hlodavcom, osadenie kanalizačných vpustí hustými ťažkými mrežami, udržovanie oplechovania vstupných dverí.
- pri výskyte hlodavcov musia byť okamžite vykonané represívne opatrenia. Pri ojedinelom výskyte je možné použiť mechanické prostriedky – vhodné pasce. Prirodzení nepriatelia hlodavcov (psy a mačky) nesmú byť použití ani sa nachádzať v objektoch. Po vykonaní deratizácie chemickými prostriedkami musia byť všetky priestory upratané, mŕtve hlodavce sa pozbierajú a zneškodnia.
- v zariadeniach spoločného stravovania môžu byť nemenej závažnými škodcami tiež vtáky. Preventívne opatrenia proti nim sú obdobné ako v boji proti hlodavcom. Naviac treba zabrániť hniezdeniu vtákov na objekte.
Plán a spôsob vykonávania dezinsekcie
Dezinsekcia je ničenie hmyzu a ostatných článkonožcov. Dezinsekčné opatrenia sú jednak preventívne (ochranné), jednak represívne (ničenie prítomného hmyzu). V prvom rade treba dbať na to, aby sa škodci nedostali do objektu, aby sa v ňom neusídlili a nerozmnožili. Zariadenia spoločného stravovania je nutné chrániť a zabezpečiť najmä proti:
Lietajúcemu hmyzu – účinnými opatreniami sú:
- udržovanie čistoty v okolí objektu, včasné odstraňovanie odpadov z objektu, ich ukladanie v uzavretých nádobách a včasné odvážanie odpadu
- osadenie sietí do okien, vetracích alebo iných otvorov
Švábovitý a iný lezúci hmyz – preventívne je nutné zabezpečiť:
- tam, kde sú pripravované a skladované potraviny, musia byť priestory v technicky dobrom stave
- pravidelne a dôsledne upratovať pod zariadeniami / regály, kuch. nábytok, spotrebiče atď /
- včas odstraňovať všetky zvyšky potravín
Škodcom v priestoroch prevádzky – ich rozšíreniu je možné zabrániť:
- sledovaním trvanlivosti potravín, vyraďovaním a odstraňovaním potravín, ktoré sú narušené alebo napadnuté škodcami
- ukladaním vyradených potravín do vyhradeného uzavretého priestoru a ich včasným odvážaním
- dôkladným odstraňovaní všetkých zvyškov potravín zo všetkých priestorov a zariadení a dôkladným čistením ťažko prístupných miest
Pri vykonávaní chemickej dezinsekcie musia byť dodržované tieto zásady:
- nesmie byť vykonávaná v priestoroch, v ktorých sú uložené potraviny
- pred dezinsekčnými prácami musí byť vykonané plošné vyčistenie priestoru
- musí byť vykonávaná prostriedkami a technologickým postupom schváleným hlavným hygienikom /dodržaná metodika práce/
- musia ju vykonávať osoby oprávnené manipulovať s jedmi
- musí byť zabezpečená ochrana ľudí v objekte, v jeho okolí i ochrana osôb, ktoré vykonávajú dezinsekciu
- priestory nesmú byt použité pre zaobchádzanie s potravinami skôr, než sú odstránené zvyšky uhynutého hmyzu a chemických látok
- úspešnosť vykonávania dezinsekcie musí byť po výkone prác pravidelne kontrolovaná